Veelgestelde vragen

 1. 1 Waarom werken de banken en Geldmaat samen aan een gezamenlijk geldautomatennetwerk?

  Er wordt steeds minder betaald met contant geld. Hierdoor neemt het gebruik van geldautomaten af. Om contant geld toch voor iedereen beschikbaar te houden, hebben de banken samen met Geldmaat de krachten gebundeld. Zo blijft contant geld op de lange termijn voor iedereen beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig.

 2. 2 Wat zijn de gevolgen van de komst van Geldmaat

  Behalve de naam en de uitstraling verandert er eigenlijk weinig.  

  • U houdt uw eigen bankpas 
  • Met elke bankpas geld opnemen bij een geldmaat
  • U blijft klant van uw eigen bank 
  • Alle automaten werken hetzelfde
  • Zoveel en zo vaak geld opnemen als uw saldo en paslimiet toestaan 
  • Geld storten bij elke geldstortautomaat
 3. 3 Hoe zien de nieuwe geldautomaten er straks uit?

  De geldmaten zijn straks herkenbaar aan de gele kleur. 

 4. 4 Welke gevolgen heeft de overgang naar Geldmaat voor ondernemers?

  Ook de automaten waar contant geld of sealbags worden gestort en automaten waar muntrollen worden gekocht, krijgen het nieuwe uiterlijk en de nieuwe naam. Een groot voordeel voor zakelijke en particuliere klanten die bankieren bij ABN AMRO, ING of Rabobank is dat ze bij elke geldstortautomaat terechtkunnen. 

  Aan de relatie met de bank verandert niets. Iedereen blijft klant van zijn eigen bank, zowel particuliere- als zakelijke klanten. Banken blijven het aanspreekpunt voor bankzaken, zoals informatie over de betaalrekening, het blokkeren van de bankpas of als de pas bijvoorbeeld wordt ingeslikt door de automaat.   

 5. 5 Worden consumenten en ondernemers voor hun contante geldzaken klant van Geldmaat?

  Nee, iedereen blijft klant bij zijn eigen bank. Aan de relatie met de bank verandert niets. Iedereen blijft klant van zijn eigen bank, zowel particuliere als zakelijke klanten. Banken blijven het aanspreekpunt voor bankzaken, zoals informatie over de betaalrekening, het blokkeren van de bankpas of als de pas bijvoorbeeld wordt ingeslikt door de automaat.

 6. 6 Kunnen de andere banken nu ook mijn gegevens zien?

  Nee, alleen de bank waar u bankiert kan uw gegevens inzien. Deze gegevens worden niet gedeeld met andere banken. U blijft gewoon klant bij uw eigen bank.

 7. 7 Wat gebeurt er met de geldautomaat in mijn buurt?

  Als een geldautomaat verwijderd of verplaatst wordt, maken we dit ongeveer vier weken van tevoren kenbaar via een sticker op de automaat. We brengen lokale media en uiteraard ook de banken op de hoogte van ingrijpende veranderingen. Als in de buurt ook een nieuwe locatie voor een geldautomaat wordt ingericht, gebeurt dit altijd eerst. 

  Geldautomaten die op dezelfde locatie blijven, zijn maximaal een dag uit de lucht als de automaat de nieuwe uitstraling krijgt. Dit kan om logistieke redenen niet van tevoren worden aangekondigd.    

  Op de locatiewijzer vindt u een overzicht met alle locaties van beschikbare geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank. Zodra een nieuwe geldautomaat van geldmaat operationeel is, is deze ook zichtbaar in de locatiewijzer. Zo vindt u eenvoudig de dichtstbijzijnde automaat. 

 8. 8 Hoe wordt bepaald waar de automaten worden geplaatst?

  Het nieuwe netwerk wordt zo ingericht dat er overal in Nederland altijd een automaat in de buurt is waar u geld kunt opnemen of storten.  

  Bij de herindeling hebben we rekening gehouden met verschillende criteria die nu ook gehanteerd worden, zoals een afstand van maximaal 5 kilometer (buiten steden), het aantal transacties, piekmomenten en de omgeving (winkelgebied, zorggebied, uitgaansgebied). Deze criteria leiden er in een aantal gevallen ook toe dat er automaten worden bijgeplaatst. 

 9. 9 Blijven de bestaande automaten in gebruik tot ze worden vervangen?

  Ja. De bestaande automaten blijven in gebruik tot het moment dat een automaat wordt vernieuwd, weggehaald of verplaatst. Een automaat zal maximaal een dag buiten gebruik zijn op het moment dat de software wordt omgezet.

 10. 10 Heeft u een vraag over een bestaande geldautomaat?

  Heeft u een vraag over een geldautomaat van ABN AMRO, ING of Rabobank die nog niet is omgezet naar geldmaat? Neem dan contact op met uw eigen bank.  

 11. 11 Is deze nieuwe service alleen voor klanten van de ABN AMRO, ING en Rabobank?

  Iedereen met een bankpas kan straks geld opnemen bij de geldautomaten van Geldmaat. Geld storten is straks mogelijk voor de klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank. 

 12. 12 Heeft een geldmaat straks ook biljetkeuze?

  Ja, bij elke geldmaat heeft u de optie om biljetten van 10, 20 en 50 Euro te kiezen. Sommige geldmaten hebben ook 5 Eurobiljetten.

 13. 13 Kan ik mijn saldo checken bij geldmaat?

  Op elke geldmaat kunnen klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank hun saldo checken.

 14. 14 Kan ik mijn pincode ook wijzigen bij een geldmaat?

  De mogelijkheid om uw pincode te wijzigen, verschilt op dit moment nog per bank.

 15. 15 Kan ik ook geld storten bij een geldmaat? 

  Ja, net als nu zijn er straks geldmaten waar u contant geld of sealbags kunt storten. Ook deze automaten krijgen het nieuwe uiterlijk, de nieuwe uniforme werking en de nieuwe naam. Het voordeel voor klanten van ABN AMRO, ING of Rabobank is dat ze straks bij alle geldstortautomaten van Geldmaat, geld kunnen storten.

 16. 16 Houden jullie rekening met mensen met een visuele beperking?

  Bij de ontwikkeling van de nieuwe software en de nieuwe automaten hebben we rekening gehouden met mensen met visuele beperkingen. Zwarte letters op een gele achtergrond zijn goed leesbaar vanwege het contrast. In de toekomst worden de automaten zoveel mogelijk voorzien van een spraakfunctie.

  We bouwen ook veel bestaande automaten om tot geldmaten. Deze krijgen een nieuw uiterlijk en nieuw scherm. Het toetsenbord en de pasinvoer blijven hetzelfde. Sommige automaten hebben al wel een spraakfunctie, andere nog niet.

 17. 17 Zijn de automaten voorzien van braille?

  We nemen automaten van ABN AMRO, ING en Rabobank en over. Momenteel hebben sommige automaten al braille. Dit zal ook gelden voor de automaten die straks omgevormd worden tot geldmaten.

 18. 18 Houden jullie rekening met mensen die een lichamelijke beperking hebben?

  We maken gebruik van de bestaande automaten. Deze krijgen een nieuw uiterlijk en nieuw scherm. Het toetsenbord en de pasinvoer blijven hetzelfde. Deze automaten voldoen aan de Europese richtlijnen om betalingsdiensten toegankelijk te houden voor alle gebruikers. Bij de ontwikkeling van de nieuwe automaten heeft Geldmaat overleg met verschillende belangenorganisaties om rekening te houden met de verschillende gebruikers.

Staat uw vraag er niet bij?

Stel uw vraag aan uw bank of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Vul dan het formulier hieronder in. U ontvangt zo snel mogelijk een antwoord op uw vraag.
Hartelijk dank voor uw vraag aan Geldmaat. Wij reageren zo snel mogelijk. Hartelijke groet, Team Geldmaat

Ja ik ga akkoord met de privacy voorwaarden